Micro GC systems

550
 

 • Gázkromatográf 490GC brossúra
 • Gázkromatográf 490GC specifikáció
 • Gázkromatográf 490GC leírás
 •  

  AGILENT / Varian Model 490 Micro GC System

  A 490-as tipusú mikro-gázkromatográf egy immár negyedik generációs fejlesztés eredménye. A készülék moduláris felépítésű, így a felhasználó a gyári összeállítás után maga is kicserélhet egy vagy több csatornát. Egy GC-s csatorna ebben a rendszerben a kromatográfiás oszlopot, az injektort (a hozzá tartozó elektronikus áramlásszabályozóval – EPC) és a detektort (TCD) is tartalmazza. A készülék igény szerint egy / két / három vagy négycsatornás kivitelben is összeállítható. A készülék elsősorban gázok gyors és precíz analízisére, ahol is döntő szempont a gyors analízis (tipikusan 1-2 perc), nagy érzékenység (néhány ppm), hordozhatóság, egyszerű kezelhetőség.

  A készülék jellemzői

  A készülék szilikon mikro-chip – mozgó alkatrész nélküli – injektort tartalmaz 1-10 mL minta injektálására. A detektor hővezetőképességi (TCD) detektor, amely minimális holttérfogata (200 nL) biztosítja a lehető legkisebb csúcskiszélesedést. A GC-s elválasztás izoterm körülmények mellett – 30 és 180 °C közötti hőmérsékleten – történik. Kétféle mintavétel lehetséges: atmoszférikus nyomásról egy a készülékbe beépített miniatűr motor szívja be a mintát, míg túlnyomás esetén ez a motor a szoftverből kikapcsolható. Bár a készülék elsősorban gázanalízisre készült, egy elpárologtató (gasifier) egységgel (100 °C -on párologtatja el a mintát és egyben nyomásszabályozóként is működik) alacsony forráspontú folyadékok is mérhetőek. A készülék hordozhatóságát egy 37×29×41 cm méretű tartódoboz (2 csatornás készülékre) teszi lehetővé, amely egy/két gázpalack és akkumulátor befogadására alkalmas. Egy akkumulátorral a készülék terepen folyamatosan 5 órán keresztül működőképes. Ez – a készülék leállítása nélkül – további akkumulátorokkal többszörözhető.

  A műszer előnyös tulajdonsági

  A készülékkel egyszerre mérhetőek ppm-es és %-os koncentrációjú komponensek, beépített filament védelem, elektronikus áramlásszabályozó (EPC), teljes körű szoftveres vezérlés – amely magába foglalja egy külső szelep vezérlési lehetőségét is és a kétféle mintavételezés közötti átkapcsolási lehetőséget -, backflush opció.

  Tipikus alkalmazási területek

  Földgáz teljes körű analízise (szénhidrogén összetétel, nitrogén, szén-dioxid, TBM és THT mérése 90 sec alatt) kalória meghatározással együtt, gáztisztaság ellenőrzése, olaj-gáz szénhidrogén összetételének meghatározása (telített és telítetlen komponensek is), tüzelőanyag elemekben gáztisztaság meghatározása, folyamatszabályozási rendszerekben vezérlőegység. A készülék gyakorlatilag bármely területen használható, ahol precíz és gyors gázelemzésre van szükség.