2009-07-01

Ionkromatográfia

 • RFIC technológia
 • Eluens generálás
 • Eluens regenerálás
 • Elektrolitikus szupresszor
 • Folyamatosan regenerálódó kolonna csapda
 • 3-Dimenziós elektrokémiai detektálás
 • Ionkromatográfiás analitikai oszlopok

Dionex ionkromatográfok:

Dionex IC kiegészítők / szoftverek:

Alkalmazási terület:

Környezetvédelem, gyógyszeripar, biotechnológia, petrolkémia, élelmiszeripar, elektronikai ipar. Az számos applikáció található általános anionok és kationok , szénhidrátok, szerves savak, proteinek, oligonukleotidok, poliszaharidok, fenolok, zsírsavak, aminok meghatározására.

Dionex, eluens regenerálással működő rendszerek ismertetése

A reagensmentes ionkromatográfiás rendszerek (RFICTM) 2003-ban történt bevezetése óta a Dionex tovább dolgozott az ionkromatográfia egyszerűsítésén, miközben növelte az ionelemzés pontosságát és teljesítményét. Az eluens regenerálás az RFIC rendszerek stabilitása és könnyű kezelhetősége miatt kiváló lehetőséget biztosít azon felhasználók számára, akik kis, illetve közepes koncentrációjú mátrixszal jellemezhető mintákban levő anionok és a kationok meghatározására szolgáló célműszerekkel kívánnak dolgozni. Az eluens regenerálással működő RFIC rendszerek (RFIC-ERTM) a szuppresszort használják a visszavezetett eluens regenerálásra, ezzel lehetővé téve egy elkészített reagens akár négy hétig történő használatát. Az RFIC-ER rendszerek karbonát vagy MSA eluenssel izokratikus elválasztást biztosítanak. A hidroxid eluenst vagy eluens gradienst igénylő alkalmazásokhoz az eluens generálással ellátott RFIC rendszerek ajánlottak (RFIC-EGTM.)

Az eluens regenerálás

Az eluens és regenerálószer készítés, stabilizációs idő, kalibrálás és a használt eluens eltávolítása mind az elemzéstől veszik el az analitikus idejét. Az eluens és standard oldat készítéséből adódó hibák is gyakran hozzájárulnak a mérés pontatlanságához. Az RFIC-ER rendszerek alkalmazásával ezek a hibák kiküszöbölhetőek, ami egyben munka és idő megtakarítást is jelent.
Egy elkészített eluens 4 hétig regenerálható ami növeli a rendszer stabilitását és fokozza a reprodukálhatóságot. Az RFIC-ER rendszerek képesek regenerálni a karbonátot, karbonátot/bikarbonátot, illetve a metánszulfonsavat alkalmazó izokratikus ionkromatográfiás elválasztások eluenseit. Az RFIC-ER rendszerek mindig használatra készek, ideálisan használhatók ivóvíz, talajvíz és felszíni vizek elemzésére.

Az eluens regenerálás előnyei

 • Egy elkészített eluens akár négy hétig is használható. Ez munka- és eluens megtakarítást jelent.
 • A csapda-, tisztító- és katalitikus kolonnák megtisztítják a visszacsatolt eluenst, ezáltal kiváló minőségű eluenst kapunk.
 • A konzisztens eluens koncentráció reprodukálható eredményeket ad.
 • Zárt rendszer lévén, a mindig használatra kész RFIC-ER rendszer a négyhetenkénti eluens cserék között is stabil és kalibrált marad.
 • A ritkább eluens készítés csökkenti a nemkívánatos koncentrációingadozást, fokozza a megbízhatóságot és a reprodukálhatóságot.
 • Az RFIC-ER rendszereket kis és közepes koncentrációjú mátrixok anionjainak és kationjainak elemzésére tervezték.

Az eluens regenerálás elvi alapja

A reagens regenerálásához ugyanazt az eljárást alkalmazzuk, mint amit a detektálás során használunk az eluens szupresszálásához. A detektálást követően a szupresszált eluens az ionok eltávolítása miatt egy ion csapda oszlopon halad át. (1. ábra). A szupresszált eluens ezután visszatér a szuppresszorba, biztosítva ezzel a víz elektrolitikus szupresszióját. Az eluens ionok átvándorolnak a szuppresszor ioncserélő membránján, és bekerülnek a szuppresszor kilépő áramába. Ez az effluens az eluens ionjait, illetve H2 és O2 gázt tartalmaz (2. ábra). Az oxigénből és a hidrogénből egy katalitikus oszlopon rekombinálódva víz képződik. Mivel az elektrolízis gázok rekombinációja sztöchiometrikus, a rendszerben nincs vízveszteség, és az eluens koncentráció állandó marad. A szuppresszor effluens ezután visszakerül az eluens tartályba, újrafelhasználásra. A szivattyú után beépített tisztító oszlop tovább fokozza az eluens tisztaságát.                    További információk   >


CP-Analitika Kft. H-1145 Budapest, Amerikai út 98.   |   info@cp-analitika.hu   |   Tel: +36 1 4601090   |   Fax: +36 1 4601099